Asielzoekers, vluchtelingen, corona: Inclusia zet zich in

Drie schepen liggen medio maart klaar in Rotterdam. Nu voor Oekraïense vluchtelingen. Voor Leonieke Schouwenburg van Inclusia, betekent dat actie. “Er gaan binnenkort twintig kinderen naar school. Die hebben spullen nodig. Schoolspullen, rugzakken”. Verder is er behoefte aan speelgoed, kinderwagens. Eigenlijk aan van alles wat een jong gezin nodig heeft. Alles, behalve kleding, benadrukt ze. En daarnaast: mensen die Russisch of Oekraïens spreken.

Nog maar kort geleden, zamelde ze met een groep vrijwilligers juist wel kleding in. Dat was voor asielzoekers. Stapels kleding (jassen) en schoenen gingen razendsnel naar de boten die in Rotterdam sinds het begin van dit jaar voor deze groep klaarliggen. ‘Iedereen wil graag bijdragen. Dus als wij zo’n vraag krijgen van het Rode Kruis omdat in Rotterdam een aantal asielzoekers tijdelijk in boten worden ondergebracht, dan hebben we zo een heel netwerk paraat dat aan de slag gaat.’

Zo’n vraag krijgen, dat overkomt Inclusia regelmatig. En zeker in de afgelopen twee jaar. Gelijkwaardig deelnemen aan de samenleving zit in het dna van Inclusia. En dus weten tal van maatschappelijke organisaties in de regio Leonieke en haar collega’s juist nu te vinden. Ondersteuning in zorginstellingen, voedselhulp, huiswerkbegeleiding, het komt de afgelopen periode allemaal op hun pad.

Ze knopen daarbij zoveel mogelijk touwtjes aan elkaar. Hun netwerk is groot. Dus weten ze snel in welke gezinnen voedselkaarten nodig zijn. Bijvoorbeeld in gezinnen die een ongedocumenteerde onderdak bieden. En kan via hun contacten, de moeder die kinderen met beperkingen heeft, snel worden geholpen als de zorg stopt door corona.

Lang niet al die coronathema’s horen tot de expertise van Inclusia. Maar het motto is: we zien wel, gewoon doen. En daarbij zoveel mogelijk werken met de principes van gelijkwaardig samenleven. Inclusia haakt altijd zo dicht mogelijk bij de behoefte van de ander aan. Juist nu: want armoede en ongelijkheid nemen toe, merkt ze.

Dus werken ze liever met voedselkaarten dan pakketten. Kaarten geven keuze. Je kunt in een winkel zelf tot een bepaald bedrag winkelen. Dat is het verlangen van degenen die voedselhulp nodig hebben. Zelf kiezen. Vaak kunnen ze met een kaart ook meer doen dan met een pakket.

Maar als er drie boten klaarliggen, dan is alles welkom wat iemand zelf ook nog graag gebruikt. Mocht iemand willen bijdragen met speelgoed, schoolspullen, rugzakken, schriften, pennen: mail met l.schouwenburg@inclusia.nl

 

 

 

Op de hoogte blijven?