Bevrijdingsvuur

Op 4 mei is het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dat vuur is daarna letterlijk als een lopend vuur door Nederland gegaan. Acht lopers brengen het naar het dak van Gebouw De Heuvel: Reinier Schep, Elly Meulenbroek, Dominique da Silva, Ton Hettema, Gwendoline Girigori, Aldert Stam, Jacques Wander en initiator Ingeborg de Vries. Met hun inspanning onderstrepen zij het belang van herdenken.

Het vuur herinnert aan 77 jaar vrede. En aan de kwetsbaarheid van die vrijheid. Eén vlam is zo gedoofd. Daarom is de gedachte het vuur te verspreiden zo fascinerend. Letterlijk en figuurlijk delen. De tekst van de Laurenspenning weerspiegelt dat ook. Die gaat over vertrouwen, fiducie, het geloof, zelf brandend zijn en het vuur in anderen doen ontvlammen. Met je eigen innerlijke vuur aanstekelijk zijn. Die penning is ooit gemaakt voor de opening van Gebouw De Heuvel in 1959.

Op het dak leidt dat op 4 mei tot gesprekken over innerlijk vuur. Aanstekelijkheid. Het delen van vuur en wat jouw gedrevenheid betekent voor anderen. En ook hier wordt het vuur letterlijk aan elkaar doorgegeven. De kaarsen in 9 lantaarntjes vormen samen de V van vrijheid, vuur en vrede.

 

 

Op de hoogte blijven?