Bomen aan het woord

Tal van Rotterdamse monumentale bomen kregen 9 augustus een gezicht in Gebouw de Heuvel. Ronald Loch liet ze allemaal zien. In hun zomer- en wintertooi. Een waaier van bijzondere bomen van de stad. Elke boom kreeg een gezicht en een verhaal. En ging daarmee leven voor de tientallen aandachtige aanwezigen. De bomenadviseur van de Gemeente Rotterdam barstte van de weetjes. Dat sommige bomen jaarlijks een soort griepprik krijgen om schimmel te beheersen. Dat sommigen zwaar gestut worden. Hoe zeldzaam het in de stad is om bomen te zien die volledig vanaf de grond af aan tot wasdom kunnen komen. Hoe er letterlijk vaak om de bomen heen wordt gewerkt. Waarom er zoveel platanen staan. waarom het lastig is om nieuwe bomen aan te planten omdat er zoveel meer ook moet in een stad. En vooral ook: waarom het zo belangrijk is dat we deze bomen koesteren. En ook in kaart brengen hoeveel hiervan in particuliere tuinen staan. Zodat het behoud van die bomen ook besproken kan worden.

De lezing werd mede georganiseerd door het Koffie Café en de gemeente Rotterdam. Wie die bomen ook wel eens wil zien: https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/bomenroute/

Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling Honderdduizend Bomen en een Bos van Draad. Een project van kunstenares Sara Vrugt dat tot 20 augustus in de Laurenskerk staat. Duizend vrijwilligers borduurden met haar een bos. En het project haalde ook geld op om meer dan 100.000 bomen te planten. Ronald Loch was er flink van onder de indruk. “Prachtig, prachtig,” klonk het toen hij door dit bos en langs deze bomen was gelopen.

Meer over de tentoonstelling: https://laurenskerkrotterdam.nl/100-000-bomen-en-een-bos-van-draad/

Op de hoogte blijven?