City Pastor zonder kerk: Harold Schorren

Laurenskerk pastor zijn, betekent te gast zijn in je ‘eigen’ kerk. De kerk is in handen van een stichting. Religie is een stukje van het programma. Met de sfeer die daar bij komt. Een viering kan zomaar vlak na een groot evenement vallen. Dat doet iets met die ruimte. Het sacrale ebt weg en laat zich niet altijd moeiteloos weer oproepen. En voor het fijne werk is de ruimte te ruim.

Niet verwonderlijk dus, dat de vrij verse pastor van de gemeente Laurenskwartier zijn blik richt op Gebouw De Heuvel. Zijn nog prille band met het pand, richt zich vooral op wat daar zich kan ontrollen. Het fijne werk, is voor Schorren, het gesprek met andere religies, met jongeren. Een vrije inloopochtend voor een praatje met een twist. Ontmoetingen organiseren. Muziek erbij, kunstenaars uit verschillende culturen bij elkaar brengen. De Maria-figuur in elke religie in de schijnwerper zetten.

Bij de Heuvel heb je in alle opzichten de ruimte om dat te doen.’ Daar hangt niet de mogelijke spanning van een religieus gebouw omheen. Ja, het heeft een nauwe band met de Laurenskerk. Er zit een stuk puin van de kerk in de muren van De Heuvel. Maar de sfeer is er neutraal. Rotterdams met een sociaal hart.

Gesprekken tussen verschillende gelovigen, daar klopt zijn hart sneller van. De ander in zijn geloof serieus nemen. Benieuwd zijn. Interesse hebben. Praten over de viering van het bombardement van Rotterdam met twintig vertegenwoordigers van verschillende religies geeft dan ook een glimlach. Allemaal spraken ze. Oorlog, verwoesting, lijden, weer opbouwen: het zijn universele thema’s die verbinden. Door die deuren van de Laurenskerk stappen voor zo’n gelegenheid, lukt eenvoudiger dan het over en weer bijwonen van religieuze bijeenkomsten. Graag jaarlijks, lacht Schorren. Met meer muziek.

Vrouwendag. Daar wil hij ook graag iets mee. De rol van vrouwen in alle religies. Dat trekt als thema. ‘Natuurlijk moet ik hier als blanke man niet het voortouw in nemen.’ Maar achter de schermen, trekt hij er graag aan. Alles om het tot gesprekken te laten komen. Meditaties voor de stad. Een plek zijn van stilte in al het rumoer van hartje Rotterdam: ja dat ziet hij De Heuvel ook doen.  Schorren en De Heuvel: een band die ongetwijfeld de komende jaren sterk zal worden.

Voor wie deze pastor zonder kerk wat beter wil leren kennen: er staat een serie gesprekken over barmhartigheid op de website van het city pastoraat. Harold Schorren spreekt daar met een waaier aan gasten.

Dit gesprek is onderdeel van de serie “Band met dit Pand”. Betrokkenen bij de Stichting Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Interviewer is Odette Bovenberg. Zij stapte in 2020 voor het eerst over de drempel van De Heuvel. En doet dat naast het werk voor haar Empty Cup Company steeds vaker.

.

Op de hoogte blijven?