De handen ineen rond polarisatie

Met elkaar ouderwets in de kring, in de Grote Zaal. Polarisatie is het thema. Wat hebben de organisaties onder het dak van de Heuvel te bieden als het daarom gaat. En hoe kunnen ze elkaar daarin versterken? Ben Lim, student leisure van de Willem De Koning Academie, mobiliseert met een netwerkevent dit potentieel van de Heuvelbewoners.

Me&Society en Ai-opener bieden de andere Heuvelbewoners een inkijkje in hoe zij te werk gaan. Me&Society werkt bijvoorbeeld met confrontatietheater voor middelbare scholieren. Een taboeonderwerp wordt in theatervorm gegoten en bespreekbaar gemaakt via een dialoog. De groep kan direct ervaren wat dat inhoudt. En luistert doodstil naar de voorstelling Kiezpijn: uitgehuwelijkt worden zonder enige voorkennis of inspraak. Het verhaal raakt. Patricia Gruber, samen met Elsbeth Hamburg verantwoordelijk voor de theaterproducties, showt hoe een dialoog na zo’n voorstelling er uit ziet. Wegblijven van meningen is een belangrijk thema bij zo’n dialoog.

Soepeltjes haakt Martin van der Meulen van Ai-Opener daarop aan. Verbindende Communicatie is zijn thema: hoe zeg ik het zo dat de ander het kan horen? Hij vraagt de groep stil te staan bij wat ze voelen na het verhaal. Boosheid, machteloosheid, woede, nieuwsgierigheid, schaamte: er komt van alles op vanuit de groep. Daarna krijgt de groep een kort uitstapje naar waarom ze dat gevoel hebben. Wat zit er onder? Ben je zo geraakt omdat het je een gevoel van verbinding geeft er met elkaar naar te luisteren? Dit stemt tot nadenken. De groep ervaart wat het doet in een gesprek.

Het dakterras lonkt. Na een rondje waarin elke organisatie vertelt waar zij mee bezig zijn. Idem/Radar is bezig met gelijke kansen en gelijke behandeling. Cultuur Concreet probeert via cultuur mensen samen te brengen in de wijken. Het Gilde zet taallessen in om kansen voor allerlei doelgroepen te vergroten. Het Zen Centrum Rotterdam geeft meditaties op het stadspodium om zo wat rust in de stad te brengen. En Inclusia ondersteunt ouders in het weerbaar opvoeden van kinderen.

In het zonnetje op het dak ontdekt de groep verder. Een stad die werkt voor iedereen drijft al deze organisaties. En deze ‘Heuvelbewoners’ blijken aardig wat aan elkaar te hebben. Een mooie middag die smaakt naar veel meer.

Op de hoogte blijven?