Wederopbouw pand Gebouw De Heuvel vernieuwd. De hele omhulling van het pand ging of gaat op de schop. Ramen en buitenbeplating zijn al gerestaureerd. Het dak: idem dito. Nu zijn trappenhuis en lift aan de beurt. Volstond in vroeger tijden een lift die op twee van de negen niveaus stopte, binnenkort stopt een hypermoderne lift op elk niveau. Waarmee de Heuvel in een keer een van zijn grootste doelen bereikt: toegankelijk zijn voor minder validen.
Wie nu het gebouw binnenstapt, ziet afgetimmerde ‘gaten’ in de buitengevel. Karton op de vloeren. Een trappenhuis dat in afwachting is van betere tijden. Wie straks het gebouw binnenstapt, merkt dat over de hele lengte van de liftkolom licht het gebouw instroomt. Een wat verruimd trappenhuis zodat ook met een rolstoel alle niveaus te bereiken zijn. De achterburen zien een glazen kolom.
Het voorbereidende werk is gedaan tijdens de corona-periode. Het hak-en breekwerk is gebeurd. Vanaf nu is het een kwestie van stap voor stap monteren.
Het project om Gebouw De Heuvel van een nieuwe jas te voorzien loopt al een aantal jaren. In 2014 friste de buitenkant op. In 2017 volgt een dakenplan.
De Gemeente Rotterdam selecteert Gebouw De Heuvel voor een EU Life subsidieaanvraag. Dakenontwikkeling is een belangrijk thema voor de gemeente. Verkoeling en watermanagement, vergroening, energietransitie: het kan allemaal op het dak.
Een pand met een rood, blauw, groen en geel dak is nu in de maak. Wateropvang, zonnepanelen, sedumplanten: het is of komt er allemaal.’Het gebouw leent zich hier verrassend goed voor’, zegt stedenbouwkundige Elizabeth Poot, bestuurslid van Gebouw de Heuvel.
Architect Rien de Groot van LG architecten tekende voor het ontwerp. En is ook het brein achter het (daken)plan. Hij legt de link met het EU Life project van de gemeente. OK Timmerwerken is de coördinerende aannemer.