Esther Wienese, DakenDiva: Dakcultuur die de stad weerbaarder maakt.

Ester Wienese, de Rotterdamse DakenDiva droomt van een groene deken hoog boven het straatrumoer. En dakculturen zoals bij Gebouw De Heuvel. Ze weet als Heuvelbewoner waar ze het over heeft. 

Dit dak is, net als de meeste daken, een stiltegebied met rumoer. Door de plek waar je bent ontstijg je de reuring van de stad. Als ik een groep hier mee naar boven neem, kwettert het eerst, al leunend over de borstwering. Maar altijd wordt het vrij snel stil. Misschien omdat je net een tikje dichter bij de kosmos bent. Misschien omdat het perspectief zo anders is. Omdat je letterlijk wat bent opgetild. 

Esther Wienese weet waar ze het over heeft. Als DakenDiva en auteur van Het Rotterdams Dakenboek, klimt ze nogal eens omhoog. Beziet de stad met een andere blik. In elk opzicht op een ander niveau. Het dakenpad dat zij loopt, is meer dan een groene reis. 

Ze kan niet wachten tot de stad de daken massaal in gebruik neemt. Niet alleen door ze groen te maken. Maar door er verticale biotopen te laten ontstaan, als in een tropisch regenwoud. Waar verrijkende dakculturen ontstaan.

Bij de Heuvel ziet ze de beweging die ze zoekt. De cultuur die daar groeit, bevalt. Bij haar eerste bezoek aan het dak, is het meteen raak. Er huppelt een toch een tikje ouder iemand voor haar uit naar boven. Hangend boven het Grotekerkplein, valt ze voor de huppelende Heuvelbewoner en haar dakterras. 

Ja, dat dak mag nog veel groener. Ze hoopt op de komst van een sterrenkijker. Maar vooral hoopt ze dat veel mensen juist hier dat speciale dakgevoel kunnen ervaren. De schoonheid van dit stukje stad. Met wat stilligheid. Met een al dan niet terloopse ontmoeting. Dat ze er maaltijden delen. Doodgewone of bijzondere. Zoals de Iftar maaltijd die hier tot zulke bijzondere ontmoetingen en gesprekken leidt. 

Een stad wordt weerbaarder van dat soort maaltijden. Dat soort ontmoetingen. Dat soort stilte. Veerkrachtiger. Mix huppelpower met dit uitzicht en er ontstaat ruimte in je hoofd. Je verbinden met iets of iemand, wordt een makkie. 

Wat de Heuvel het beste kan organiseren om dat verder uit te bouwen, is niet aan haar vindt ze. Ideeën genoeg hoor. Ze ziet de studenten van leisure management bijvoorbeeld, al aan de slag gaan. Ziet brood in yoga op inmiddels ook een beetje haar dak. 

Maar beter luistert de Heuvel vooral naar wie zich melden met het verlangen die trap op te mogen. Net als zijzelf een aantal jaren geleden. 

Esther Wienese staat bekend als de DakenDiva. Ze werkt samen met Pamela Logjes van Rooftop Revolution aan het intens vergroenen van de toppen van Rotterdam. Juist in Rotterdam. Waar oneindig veel planten en dieren, smachten naar het tot leven wekken van de 18 miljoen vierkante meters dor plat dak. Zodat je de stad niet meer uit hoeft om te genieten van de natuur. Maar gewoon de trap pakt. Op de foto zie je haar helemaal rechts.

Dit gesprek is onderdeel van de serie “Band met dit Pand”. Betrokkenen bij de Stichting Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Interviewer is Odette Bovenberg. Zij stapte in 2020 voor het eerst over de drempel van De Heuvel. En doet dat naast het werk voor haar Empty Cup Company steeds vaker.

Op de hoogte blijven?