Open Monumentendag Rotterdam 2022

Op 10 & 11 september opent Gebouw De Heuvel de deuren. Nadere informatie over openingstijden e.d. volgt nog. Maar dan kan iedereen die wel eens vanaf het bijzondere dak het Grotekerkplein wil zien, of die meer wil weten over de bijzondere geschiedenis van dit gebouw, de data vast in de agenda zetten. Hieronder de tekst over het thema van de Monumentendag van dit jaar. Zie ook de website https://omdrotterdam.nl/

Het thema van Open Monumentendag Rotterdam 2022

Transities – Duurzaam duurt het langst

Het lijkt soms of monumenten bevroren zijn in de tijd. Maar niets is minder waar; ze maken heel wat mee. Onze monumenten worden van generatie op generatie overgegeven. Nieuwe eigenaren geven nieuwe bestemmingen aan panden. Een gevangenis wordt een woning en een watertoren een restaurant. Soms verliest een monument zijn functie volledig maar krijgt er, zoals De Hef, juist een iconische status voor terug.

Met het oog op het verleden is een monument, met zijn rijke historie, in de basis al duurzaam. Maar hoe zit dat met de toekomst? Moet een monument opnieuw gerestaureerd worden, omdat dat in het verleden is gebeurd op een manier die niet aan de huidige maatstaven voldoet? Kunnen we zonnepanelen aanbrengen op een manier die het monumentale karakter van het gebouw niet aantast? En kunnen we een markant gebouw veiligstellen voor de toekomst door het een monumentale status toe te kennen?

Tijdens de Open Monumentendag Rotterdam 2022 onderzoeken we onze monumenten en de transities die ze hebben doorgemaakt om ‘future proof’ te worden. Met dit thema sluit Open Monumentendag Rotterdam aan op het landelijke thema ‘duurzaamheid’. Heb je leuke ideeën voor programmering rondom dit thema? We horen het graag!