Zomeravonden Torenmuziek op De Heuvel

Data woensdag 20 & 27 juli en 3, 10, 17 & 24 augustus
Tijden 19:30 – 21:00 uur (de familiemiddag duurt van 14:30-17:00 uur)
Locatie Gebouw De Heuvel (Grotekerkplein 5)
Kosten €12,50 p.p. (of €5 p.p. voor de familiemiddag)
De locatie is rolstoeltoegankelijk, sinds kort beschikt De Heuvel over een lift.

Deze hele zomer kun je maar liefst zes zomeravonden genieten van prachtige livemuziek op het gezellige dakterras van gebouw De Heuvel aan het Grotekerkplein. Stadsbeiaardier Richard de Waardt nodigt topbeiaardiers én andere topmusici uit om er een mooie, gezellige en onvergetelijke muzikale avond van te maken. Ook is er een gezellige familiemiddag op 24 augustus voor kinderen van 5 tot 105 jaar oud! Koop nu je kaartjes.Tickets

Het onlangs gerestaureerde dak van Gebouw de Heuvel is een ideale luisterplaats om het 17e eeuwse carillon van de Laurenstoren te beluisteren. Beiaardiers uit Nederland, België, Catalonië en Oekraïne dompelen u onder in de wondere wereld van de bronzen klokkenkunst. Het optreden van de beiaardiers wordt afgewisseld met prachtige livemuziek op de luisterplaats van het dakterras door professionele musici.

Bij binnenkomst krijgt iedereen een gratis hapje en drankje aangeboden door gastvrouw Irene Smit en ook tijdens het concert is de bar geopend. Kortom, een heerlijk muzikale zomeravond op een uniek en exclusief plekje in het hart van Rotterdam.

Programma

Woensdag 20 juli

Carillon: Iryna Riabchun (Oekraïne)  
Iryna Riabchun is geboren in Kiev en woont daar ook. Ze heeft een indrukwekkende staat van dienst. Ze is klassiek pianiste, kunsthistorica én beiaardier. Ze was de eerste beiaardier uit Oekraïne die afstudeerde aan de Koninklijke beiaardschool “Jef Denyn” in Mechelen. Iryna speelt vanavond bekende pop- en volksmuziek uit haar moederland Oekraïne.

Viool & cello: Agathe Ensemble
Aleksandra Kwiatkowska (Polen) en Iván Nogueira (Spanje) verkennen en bewerken graag muziek die traditioneel door andere instrumenten wordt gespeeld, zoals de duo’s van Beethoven, oorspronkelijk voor klarinet en fagot, of de Roemeense Volksdansen van Bartok. Maar ze zijn ook geïnteresseerd in Tango en Keltische folk, dus u kunt een grote waaier aan muziekstijlen verwachten van dit virtuoze duo!

Woensdag 27 juli

Carillon: Tommy van Doorn (Beiaardier van Boxtel) 
Tommy’s thema vanavond is “A Night at the Opera”. We horen zangrijke aria’s van Mozart en beiaardcomponist John Courter; ook horen we spectaculaire ouvertures uit de klassieke opera’s Tamerlano, Le Nozze di Figaro en Zampa. Er wordt eveneens niet voorbij gegaan aan een fijne dosis rockopera: het programma opent met de ouverture uit Tommy van The Who en sluit met Bohemian Rhapsody, de populaire mini-opera van Queen.

Viool & gitaar: Duo Zapucay
Violist Gustavo Cabrera is geboren als Argentijn in Los Angeles, California en woont momenteel in Rotterdam. Hij is actief als violist en componist, gespecialiseerd in jazz en tango en speelde met grote namen, van Buenos Aires tot Lissabon. Gitarist Tim Panman is een gitarist die zich specialiseert in tango, flamenco, klassieke muziek en Zuid-Amerikaans folkloristische muziek. Tim heeft zowel zijn Bachelor als Mastertitel bij het Codarts Conservatorium in Rotterdam behaald.

Woensdag 3 augustus

Carillon: Koen Van Assche (Beiaardier van Lier / Antwerpen / Herentals) 
De virtuoze Vlaamse beiaardier en bezielde beiaarddocent Koen Van Assche speelt iconische meesterwerken uit de muziekgeschiedenis, omgezet naar torenmuziek. Hij speelt een selectie uit de “Goldbergvariaties” van Johann Sebastian Bach, het eerste deel van de 5de symfonie van Ludwig van Beethoven én ingetogen muziek van Johannes Brahms. Een muzikale bloemlezing uit de top van de 18e-eeuwse klaviertechniek, in combinatie met de vele kleuren van de romantiek.

Zang/Accordeon/Gitaar/Contrabas: TheYesPlease
De Rotterdamse band TheYesPlease speelt lyrische popsongs: soms muisstil, dan weer opgaand in een bezwerende zwanenzang. De liedjes ontstaan in het hoofd van zanger-songwriter Rob van Gameren samen met Marjoleine Molenaar en Jos & Bart Hoevenaars. Stadsbeiaardier Richard de Waardt speelt vandaag met hen mee op zijn accordeon. Ze brengen meeslepende meerstemmige composities: vurige persoonlijke songs met delicate wendingen en nemen je mee on the road in hun volstrekt eigen universum.

Woensdag 10 augustus

Carillon: Boudewijn Zwart (Beiaardier van o.a. Dordrecht / Amsterdam / Gouda) 
Tijdens dit Zwart/Wit-concert begint beiaardier Boudewijn Zwart met muziek uit de tijd van de Amsterdamse klokkengieters Hemony die ook de zware klokken van beiaard van de Laurenskerk te Rotterdam goten. Dat Romantische muziek heel fraai kan klinken op een instrument uit de 17de eeuw, hoort u in het tweede deel van het programma. Boudewijn laat de beiaard in haar volle glorie horen, van sonore akkoorden tot klaterend goud in snelle passages, vol emotie en met verbluffende techniek en sprankeling, zoals alleen hij dat kan!

Kistorgel & Blokfluit – Johanneke & Gerard de Wit
Het echtpaar Johanneke & Gerard de Wit trakteert u tevens op muziek uit de periode van de Hemony’s. Johanneke de Wit kreeg haar eerste blokfluitlessen op 7-jarige leeftijd. In 2003 won ze de eerste prijs tijdens een muziekwedstrijd voor jeugd in haar woonplaats Huizen. Momenteel speelt ze in verschillende ensembles waaronder het Dutch Baroque Orchestra. Gerard de Wit wil als organist, klavecinist en dirigent ambassadeur zijn voor de oude muziek. Regelmatig verschijnen er koor- en orgelbewerkingen van zijn hand. Zo is hij ook de artistiek leider van Stichting Dutch Baroque.

Woensdag 17 augustus

Carillon: Anna Maria Reverté (Barcelona)   
Anna Maria is de beiaardier van het prestigieuze Palau de la Generalitat in Barcelona, waar de Catalaanse regering zetelt. Ze speelt vandaag een ode aan de legendarische oud-stadsbeiaardier van Rotterdam Leen ’t Hart, die ze goed gekend heeft. Zijn intermezzo X is zelfs aan haar opgedragen! In het tweede deel van haar concert waagt ze zich aan de variaties op “Altijd is Kortjakje ziek” van Mozart (“Ah, vous dirais-je, maman”, KV 265) en als toegift galmt zijn beroemde Turkse Mars uit de toren.

Zang/Accordeon/Gitaar/Klarinet/Contrabas : Kampa Kampa
Kampa Kampa is het ensemble van stadsbeiaardier Richard de Waardt, waar hij de klokken even links laat liggen en de meer handzame chromatische accordeon bespeelt. Een mens kan immers niet de hele dag in een klokkentoren vertoeven. Kampa Kampa speelt muziek over de grenzen van jazz, chanson, tango, folk en improvisatie. Muziek die swingt, ontroert, beweegt en leeft. Een eclectische mix van eigen(zinnige) composities en originele arrangementen van bestaande pareltjes uit heel de wereld.

Woensdag 24 augustus

Carillon: Richard de Waardt (Stadsbeiaardier Rotterdam & Tholen)  
Richard de Waardt speelt tijdens het eerste deel van zijn programma muziek van de Argentijnse componist Piazzolla, speciaal bewerkt voor het carillon van de Laurenskerk. De tango’s en Argentijnse ritmes van de maestro Astor Piazzolla klinken opzwepend, ontroerend en meeslepend melancholisch op het 17e eeuwse klokkenbrons. Tijdens het laatste deel speelt Richard muziek van J.S. Bach, waaronder de beroemde Chaconne in D (BWV 1004) uit partita no.2 voor viool. Een weergaloos mooi en episch werk dat bijzonder goed klinkt op dit historische carillon dat slechts 15 jaar ouder is dan Bach zelf. Als je niet beter wist zou je denken dat Bach het speciaal voor de klokken van de Laurenskerk geschreven heeft.

Alt-viool & zang : Anne Bakker
Anne Bakker studeerde zowel viool als zang aan Codarts, Rotterdam. Door de jaren heen tourde ze internationaal met onder meer de Deense pianiste Agnes Obel, voormalig Iron Maiden zanger Blaze Bayley en het Turks-Arabische Göksel Yilmaz Ensemble. Sinds een aantal jaren treedt Anne tevens op als solo-artiest, waarbij ze naast instrumentale stukken ook zelfgeschreven liedjes ten gehore brengt waarbij ze zingt en zichzelf begeleidt op altviool, al dan niet met het gebruik van geluidseffecten. In deze performances wordt het experiment niet geschuwd en komen veel verschillende stijlen samen, hetgeen bij momenten in weidse, dromerige klanken resulteert.

De Torenmuziekconcerten worden georganiseerd in samenwerking met Gemeente Rotterdam, Stichting Stadsmuziek en gebouw De Heuvel.