Workshops tentoonstelling 100.000 Bomen en een Bos van Draad

Een bos in een kerk.
Een geborduurd bos met als wortels de natuurverhalen van de makers. Met als bijvangst ontmoetingen en gesprekken. En natuurlijk die 100.000 echte bomen. Echte bossen. Vijftig kilometer borduurdraad en meer dan duizend paar handen die dit vrijwillig in elkaar staken. Steek voor steek.

Heeft bos zo’n plek nu nodig? Een kerk?
Zo’n vorm?

Deze zomer kan je het ervaren. Van 9 juli tot 20 augustus staat het community kunstwerk van ‘activiste met de naald’ Sara Vrugt in de Laurenskerk. Honderdduizend bomen en een Bos van Draad. En kan je hartje stenig Rotterdam door een bos lopen.

Geeft dat kriebels om zelf ook met de handen aan de slag te gaan? Met de natuur als inspiratie? Deze zomer zijn er workshops in Gebouw De Heuvel die die aanhaken op dit werk. Tijdens de workshops draait het ook om de uitwisseling van de deelnemers. Net als bij het bouwen aan het Bos van Draad. Op de website van de Laurenskerk vind je uitgebreide informatie over alle workshops.

Hieronder een korte samenvatting met bij elke workshop een link.

Meer informatie over de workshops en over de tentoonstelling: https://laurenskerkrotterdam.nl/100-000-bomen-en-een-bos-van-draad/

Paola Varela Marnich, borduur een blad zoals in het werk Een bos van draad. Paola was borduurbegeleider van het project ‘Honderdduizendbomen en een bos van draad’ van Sara Vrugt. Paola kent het werk van Sara Vrugt daarom als geen ander. Hierdoor geïnspireerd heeft zij deze workshop ontwikkeld en daarmee al mensen geïnspireerd zelf met naald en draad aan de slag te gaan.

https://laurenskerkrotterdam.nl/borduren/

Charlotte Kan, borduur een bloesemtak of maak je eigen blad van goud. Goudborduren is een bijzondere techniek met een rijke historie. Goudborduursels worden nog steeds toegepast op o.a. uniformen en in couture collecties. Maak een blad dat je letterlijk altijd bij je kunt dragen als broche. Of leer diverse borduursteken waarmee je bloesem, bloemen, takken en stelen kunt borduren. En hoe je met de verschillende steken en kleuren kunt variëren voor een natuurlijker effect.

https://laurenskerkrotterdam.nl/bloesemborduren/

Ondine de Kroon: ervaar werken met etsen en linosnedes. Eerst een rondleiding bij het werk van Sarah Vrugt. Daarna aan de slag om meerkleurendrukken te maken. Bij de lino workshop maak je maakt kennis met de reductie techniek. Aan het eind van de dag weet je hoe Picasso zijn prachtige kleurrijke lino’s maakte en heb je zelf een kleine oplage gemaakt. Bij de ets workshop maak je kennis met technieken zoals droge naald en gebeten ets.Aan het eind van de dag weet je wat plaattoon is, hoe Rembrandt etste en heb je zelf een kleine oplage gemaakt.

https://laurenskerkrotterdam.nl/workshops-drukken-bos-van-draad/

https://laurenskerkrotterdam.nl/workshop-prent-in-ets-drukken/

Jacqueline van den Heiligenberg: Brick Blanket maken. De Brick Blanket deken, is een deken gebreid in blokken die je aan het eind in elkaar naait. Het is een ideaal beginnersproject omdat je keer op keer opzet, afkant en vervolgens weer steken opneemt. Verder brei je alleen maar recht. Je ziet hieronder wel de link naar etsen maar het is toch de link naar de workshop 🙂

https://laurenskerkrotterdam.nl/workshop-prent-in-ets-drukken-2/

Maaike Gottschal: maak je eigen Japanse Zōkin en maak kennis met de ‘verspil niets’ filosofie. Verspil geen materiaal, verspil geen energie. Met hands-on naai en quilt technieken maak je een Japanse poetsdoek (Zōkin). Je maakt Iets met waarde dat met de jaren en het gebruik mooier wordt. Neem een oud t-shirt mee om te verknippen voor de voering en naar wens lapjes.

https://laurenskerkrotterdam.nl/sashiko/

Odette Bovenberg: luister al handwerkend naar de stokoude native american learning story ‘Who Speaks for Wolf’. Een magische learning story van Paula Underwood, wisdomkeeper van een 10.000 jaar oude traditie. Oude inheemse wijsheid die we vandaag de dag keihard nodig hebben.

https://laurenskerkrotterdam.nl/whospeakforwolf/

Meer informatie over de workshops en over de tentoonstelling: https://laurenskerkrotterdam.nl/100-000-bomen-en-een-bos-van-draad/

Meer over het werk van Sara Vrugt? http://nieuw.vrugt.com/honderdduizendbomen/