Zomerconcerten: torenmuziek op het dak

Data woensdag 26 juli & 2, 9, 16, 23, 30 augustus
Tijden 19:30 – 21:00 uur
Locatie Gebouw De Heuvel (Grotekerkplein 5)
Kosten €15 p.p.
De locatie is rolstoeltoegankelijk, De Heuvel beschikt over een lift. Regen? Geen probleem, de concerten gaan gewoon (binnen) door.

Deze hele zomer kun je maar liefst zes zomeravonden genieten van prachtige livemuziek op het gezellige dakterras van gebouw De Heuvel aan het Grotekerkplein. Stadsbeiaardier Richard de Waardt nodigt topbeiaardiers én andere topmusici uit om er een mooie, gezellige en onvergetelijke muzikale avond van te maken. Koop nu je kaartjes. https://www.torenmuziek.nl/zomerconcerten2023

Het dak van Gebouw de Heuvel is een ideale luisterplaats om het 17e eeuwse carillon van de Laurenstoren te beluisteren. Beiaardiers uit Nederland, België, Polen en de Verenigde Staten dompelen u onder in de wondere wereld van de bronzen klokkenkunst. Het optreden van de beiaardiers wordt afgewisseld met prachtige en intieme livemuziek op de luisterplaats van het dakterras door professionele musici.

Bij binnenkomst krijgt iedereen een gratis hapje en drankje aangeboden door gastvrouw Irene Smit. Tijdens het concert is de bar geopend. Een heerlijk muzikale zomeravond op een uniek en exclusief plekje in het hart van Rotterdam. 

Met dank aan Stichting Stadsmuziek, de Rotterdamse Dakendagen, Gemeente Rotterdam en Gebouw de Heuvel.

WOENSDAG 26 JULI

Carillon: John Gouwens
John Gouwens is beiaardier van de Presbyterian Church in La Porte, Indiana. Hij is tevens organist en koordirigent. John speelde concerten over heel de wereld en won prijzen voor zijn orgelspel, improvisatie, compositie en beiaardspel. Als componist voor beiaardmuziek zet hij zich tevens in om anderen aan te moedigen te componeren voor beiaard. Dit is de achtste concerttour van John in Europa en de eerste keer dat hij in Rotterdam speelt.

Alt-viool & contrabas: Yanna & Jordi
Yanna Pelser (NL) en Jordi Carrasco Helm (SE) zijn twee strijkende en zingende improvisatoren die de werelden van jazz, klassieke- en lichte muziek met elkaar verweven. Door hun dadaïstische benadering kunnen absurde momenten naadloos aansluiten op schitterende parels en krijgt hun optreden een theatrale tint. Het duo laat zich volledig verrassen door het moment, tappend uit een onuitputtelijke ervaring in de podiumkunsten. Wat er ook in het moment gebeurt, de muziek blijft de centrale focus, met een unieke chemie tussen deze twee alleskunners. De omschrijving ‘naughty acoustic chamber funk’ komt een eind in de goede richting, maar je weet nooit!

WOENSDAG 2 AUGUSTUS

Carillon: Eddy Mariën

Eddy Mariën is stadsbeiaardier van de beroemdste beiaardstad ter wereld: Mechelen. In 1923 stichtte Jef Denyn aldaar de eerste beiaardschool ter wereld en vandaag de dag floreert de school als nooit te voren. Eddy is tevens docent aan de Mechelse beiaardschool en is daarnaast ook stadsbeiaardier van Leuven, Halle en Meise. Hij nam verschillende cd’s op, won verschillende eerste prijzen en speelde wereldwijd concerten. Eddy is een meester van de “Mechelse Romantiek”, dus bereid je voor op zingende tremolo’s en romantische beiaardklanken.

Zang / gitaar / percussie: Veronique & MilanVeronique Post en Milan Boone hebben al eerder samen opgetreden tijdens de zomeravondconcerten, waarbij ze hun eigen muziek ten gehore brachten. Nu zijn ze terug met een nieuw muzikaal project, waarbij ze zich richten op bestaande muziek uit verschillende genres. Folk, country en pop uit het buitenland dienen als inspiratiebron voor Veronique en Milan, die samen met hun mede-muzikanten eigen(zinnige) versies brengen van nummers van onder andere Bonnie Raitt, Bedouine, David Crosby en Judee Sill. Gewapend met eigen vertalingen en wisselende instrumentatie per nummer zoeken ze naar nieuwe vertolkingen die verrassend zacht en speels zijn. Verwacht een warm bad van klanken, hier en daar wat bekende melodieën en een kleine ode aan de Nederlandse taal.

WOENSDAG 9 AUGUSTUS

Carillon: Annie Gao
Annie is een beiaardier en software-ingenieur uit de zonnige buitenwijken van Zuid-Californië, VS. Ze begon haar beiaardstudies bij de Yale University Guild of Carillonneurs. In 2020 voltooide ze haar GCNA Carillonneur-examen en studeerde in mei 2021 af aan Yale met een gecombineerde B.S./M.S. in Computer Science. Vervolgens had ze het geweldige privilege om haar beiaardstudies voort te zetten in Europa en de VS. In haar vrije tijd geniet Annie van competitief tafeltennis, puzzels en hersenkrakers, goede boeken en kansen om haar fascinerend slechte richtingsgevoel te verkennen en te verbeteren.

Gitaar / Zang / Alt-viool: Laia & Tim
Tim en Laia ontmoeten elkaar om te muziek te spelen, net als voor een kopje koffie, en door de liedjes die ze leuk vinden praten ze over de dingen die voorbij gaan, blijven en verdwijnen. Ze reizen samen met de luisteraars naar warme landen, van Spaanse flamenco tot Cubaanse habanera en van Braziliiaanse bossa tot Argentijnse tango. Eindigend op hun eigen planeet van zelfgeschreven liedjes (die geïnspireerd zijn op de verschillende latin muziekklanken). Ze beginnen een nummer, maar ze weten nooit wat er gaat gebeuren. Ze luisteren aandachtig naar elkaar, als twee vrienden in een vertrouwelijk gesprek. Er is geen kopje koffie dat hun handen opwarmt, maar een kopje vol zuidelijke liedjes om de regenachtige dagen op te fleuren.

WOENSDAG 16 AUGUSTUS

Carillon: Christiaan Winter
Christiaan Winter studeerde aan de verschillende beroepsopleidingen voor muziek van de HKU kerkmuziek, orgel, koordirectie en beiaard. Hij was programmamaker bij de NCRV-radio en kerkmusicus van de Oude Kerk in Amsterdam. Momenteel is hij stadsbeiaardier van Alkmaar, dorpsklokkenist van De Rijp, docent aan de HKU/Nederlandse Beiaardschool, voorzitter van Beiaardcentrum Nederland en de Koninklijke Nederlandse Klokkenspelvereniging, redactielid van het Jaarboek Beiaard- en Klokkencultuur in de Lage Landen en dirigent van vocaal ensemble Duodektet in Amsterdam. In juni 2023 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een studie over het werk van kerkmusicus en componist Willem Vogel en hij is honorary fellow aan het Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism. Tenslotte is Christiaan Winter freelance organist, zanger en componist.


Celesta:
Celia García-García
Celia García-García is een klassieke pianiste en celestiste, geprezen om haar veelzijdigheid en virtuositeit. Ze is een veelgevraagde en ervaren kamermusicus die concerten heeft gegeven in heel Nederland en in Spanje, België, Duitsland, Rusland, Canada en China in zeer diverse ad hoc bezettingen. Celia García-García is gespecialiseerd in orkestspel en trad onlangs op met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest, het Noord Nederlands Orkest, Amsterdam Sinfonietta en andere. Als orkestmusicus kwam zij in contact met de celesta, een relatief onbekend instrument, en inmiddels is ze een ware ambassadrice van het instrument geworden. In 2022 lanceerde ze de eerste CD voor solo celesta in de geschiedenis van het instrument. Celestial Blue was Album van de week van NPO Radio 4 in december 2022. We zijn vereerd dat ze vanavond solo celesta komt spelen op het dak van Gebouw de Heuvel!

WOENSDAG 23 AUGUSTUS

Carillon: Richard de Waardt
Richard is de stadsbeiaardier van Rotterdam. Hij bespeelt wekelijks de carillons van de Laurenskerk, het stadhuis en de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. Naast zijn wekelijkse concerten organiseert Richard graag projecten rond de Rotterdamse carillons, zoals het Groot Rotterdams Songbook: 170 liedjes voor 170 nationaliteiten uit Rotterdam. Richard is ook de bezieler en drijvende kracht achter de zomerconcerten op het dak van Gebouw de Heuvel en de tuinconcerten in de mooie binnentuin van het stadhuis. Richard zal deze avond laten horen dat een beiaard veel raakvlakken heeft met de klassieke gitaar. Richard speelt klassieke gitaar- en luitmuziek van o.a. Bach, Tárrega en Barrios Mangoré op de 17e eeuwse klokken.

Klassiek Gitaar: Jasper Iturrospe
Jasper brengt een gitaarprogramma met voornamelijk Zuid-Amerikaanse muziek, aangevuld met klassieke muziek, Jazz-bewerkingen en eigen muziek. Hij werkt daarnaast aan duo- en ensemble projecten met zang, saxofoon, woordkunst en is steeds vaker actief met compositie en muziekproductie. Jasper groeide op in Antwerpen en studeerde klassieke gitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. 

WOENSDAG 30 AUGUSTUS

Carillon: Monika Kaźmierczak
Monika Kaźmierczak is stadsbeiaardier van Gdańsk (Polen). Ze studeerde af aan de Academie voor Muziek in Gdańsk en de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Ze geeft les in beiaard en andere vakken aan de Muziekacademie in Gdansk. In 2021 ontving Monika de hoogste culturele prijs in haar stad: Splendor Gedanensis en ontving ze de bronzen medaille voor verdienste voor cultuur – Gloria Artis. In 2022 werd haar soloalbum Contemporary Carillon, uitgebracht door Polish Music Editions (Anaklasis-serie), genomineerd voor de meest prestigieuze muziekprijs in Polen – de Fryderyk Award.

Organetto / Viool / Trompet: Duo Bottasso
De Bottasso broers, Nicolò op viool en trompet en Simone op diatonisch accordeon, spelen een show van wereldmuziek met hun eigen composities en herinterpretaties van volksliederen. Het duo zoekt altijd naar een compromis tussen de subtiliteit op hun instrumenten en de explosieve energie die deze twee jonge muzikanten nooit in de steek laat, dit alles gecombineerd met de samenzweerderigheid van deze twee broers die verbonden zijn door de wens om de traditie van hun thuisland voort te zetten. Het Duo Bottasso heeft opgetreden op belangrijke festivals en heeft samengewerkt en opgenomen met wereldmuziekartiesten zoals Elena Ledda, Gigi Biolcati, Michele Marini en Youlook Trio. Hun laatste album, “Biserta e altre storie”, uitgebracht in 2018, bevat muzikale ervaringen en een sterke verhaallijn, waarin het soundtrack van de documentaire “Biserta: Spiral Stories” wordt gemixt met vocale, akoestische en elektrische instrumenten en veldopnames