Léon van Geest, Dakendagen: Als dit maar een verrassende, parel blijft

Even weg van het geruis van de stad. Een beetje horizon zien. Een beetje tot rust komen. 

In gesprek met Léon van Geest, motor achter de Rotterdamse Dakendagen, over zijn band met gebouw De Heuvel. En wat hij als de gedroomde toekomst voor het pand ziet.

Vraag Léon van Geest wat Rotterdammers kunnen hebben aan de gigantische zee van daken in de stad, en hij gaat los. Zijn dakenhonger brengt hem al jaren terug op het platte dak van Gebouw De Heuvel. De voorman van de Dakendagen, valt voor de bijzondere ligging van het pand. Middenin het echte hart van de stad: aan het Grotekerkplein en het Stadspodium. 

Een verscholen parel, zegt hij, en dat wil hij interessant genoeg zo houden. Hij is superblij met het dak dat de Laurenskerk bijna aanraakt. Ziet al helemaal voor zich hoe je de blik van de willekeurige voorbijganger omhoog lokt met blauwe pijlen. Droomt ervan dat wie nu op een bankje aan het plein zit, in de toekomst ook af en toe naar boven klimt. Gewoon om daar even te zijn. 

Maar vooral hoopt dat het gebouw een verrassing blijft. Een plek waar je tot je verbazing een bijzondere avond hebt. Een plek die het niet moet hebben van een flashy restaurant of clubvibe in de plint. Maar waar je binnenstapt omdat je oog valt op iets dat je interesseert. Omdat je in het voorbijgaan op een flyer ziet dat er een interessante groep mensen samenkomt. 

Die uitgroeit tot een Plek voor Gesprek door groepen de ruimten die het heeft aan te bieden. Niet om daar voor eigen parochie te spreken. Maar juist om anderen te ontmoeten. Een plek waar wie je uitnodigt, het programma is. En waar wie je uitnodigt, toevallig ontstaat. Klein, bescheiden, kleinschalig, toevallig, Hij hoopt dat het juist daardoor tot een nog mooiere parel uitgroeit. Want Voor de cohesie in de stad, heb je nu juist dat soort plekken nodig. 

Léon van Geest doet veel maar is vooral het gezicht van De Rotterdamse Daken Dagen. Daarnaast werkt hij als moderator. Op de foto tweede van rechts. In gesprek over de Dakencatalogus.

Dit gesprek is onderdeel van de serie “Band met dit Pand”. Betrokkenen bij de Stichting Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Interviewer is Odette Bovenberg. Zij stapte in 2020 voor het eerst over de drempel van De Heuvel. En doet dat naast het werk voor haar Empty Cup Company steeds vaker.

Op de hoogte blijven?