Lisette Tanis: Hoe gaan we mee met de tijd?

Het is een middelbaar setje: Radar en Gebouw de Heuvel. Een relatie van vierenveertig jaar. Radar is de oudste heuvelbewoner. En Lisette Tanis Pinas, sinds 2020 directeur van Radar, bijna de jongste.

Een samenleving die iedereen gelijke kansen biedt.  Daar zet Radar zich elke dag voor in. De verworvenheden zijn nog te vers. ‘Kijk naar de wilsbekwaamheid van gehuwde vrouwen. Dat regelt de wet in 1957’. Hoe gaan we hierin mee met de tijd. Dat ziet ze als haar taak. Hoe passen we ons aan? Hoe bereiken we de jeugd in de schoolbanken en de jongeren daarbuiten met onze boodschap?

De ogen van Lisette lichten op als ze spreekt over jongeren. Die raken  haar. Dat de jeugd de toekomst heeft, is een te makkelijke zin om te omschrijven hoe ze dat bedoelt. Graag haakt ze aan bij jongeren. Ontdekt ze wat zij nodig hebben voor die samenleving voor iedereen.

Aanhaken bij de tijd en jongeren van nu, vraagt om alert signalen oppikken. Wat zie je wel? Wat zie je niet? Wat leidt ongemerkt van het doel af? Financiering rond krijgen om maar wat te noemen. Vreet ongemerkt de uren en de aandacht die niet naar gelijke  kansen gaan.

En alert op zichtbaarheid. Zien en gezien worden. ‘We moeten niet alleen naar het Grotekerkplein kijken en zien wat mensen daar doen, we moeten zorgen dat ze naar het gebouw kijken en zien en willen weten wat daar gebeurd’.  Mensen moeten ons zien en wij moeten ons tonen.

Iets wat niet alleen geldt voor Radar maar ook voor Gebouw De Heuvel. ‘Communiceer wat dit is, en wat het te bieden heeft. Straal de geschiedenis uit. Toon de dienstbaarheid aan de stad.’ Het plaatje met de looks van het pand na alle renovaties, lonkt. Ze kan niet wachten tot het zover is. Het gebouw letterlijk overal toegankelijk. Dat iedereen die de deur binnen stapt, voelt: ik hoor er hier bij.

Dit gesprek is onderdeel van de serie “Band met dit Pand”. Betrokkenen bij de Stichting Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Interviewer is Odette Bovenberg. Zij stapte in 2020 voor het eerst over de drempel van De Heuvel. En doet dat naast het werk voor haar Empty Cup Company steeds vaker.

Op de hoogte blijven?