Martin van der Meulen, Ai-opener: Verbinder start in hartje stad.

Het grasveld trekt hem. Kersverse Heuvelbewoner Martin van der Meulen kijkt met groot plezier uit op het Grotekerkplein. Dat veld is jong, het leeft. Het is stads. Hij krijgt er energie van.

Met zijn bedrijf Ai-opener zit Martin nu zo’n drie maanden in het pand. Hij ruilt daarmee Hillegersberg in voor het Centrum. Persoonlijk ontwikkeling voor maatschappelijke betrokkenheid. Groen voor gebouwen. Rust voor de mokerslagen van de binnenstad. Want gebouwd wordt er: in en buiten het pand. De stadsgeluiden zullen zijn trainingen geheid een ander ritme geven.

De verhuizing past verrassend goed bij de ontwikkeling van Ai-opener: Verbindende Communicatie in tal van vormen. Dat richt zich bij de start op iedereen die aan hun keukentafel andere gesprekken willen kunnen voeren. Later steeds meer op de gesprekken waarmee je elkaar wel bereikt aan de vele vergadertafels van Nederland. En nu steeds meer op bijdragen aan een betere wereld bij maatschappelijke organisaties. Zorg, onderwijs, politie, Milieudefensie om er maar een paar te noemen.

Hij deelt die passie voor verbinding in maatschappelijke organisaties met voorzitter Irene Smit, van De Heuvel. Zij nodigt hem uit op het dak. Een lokker van jewelste. Als hij over de drempel stapt, trekt de plek meteen. De historie. De potentie. De tagline: Plek voor Gesprek. Het idee dat je er ooit op de menukaart een gesprek bestelt, lonkt.

Als nieuwkomer, droomt hij van een ontmoetingsplaats in het hart van het pand. Waar alle organisaties mengen. Oude werkplek Djoi had zo’n plek: warm en, niet verrassend, verbindend. Verder lijkt het hem mooi als nog meer kleine sociale ondernemers het pand verrijken. Sociale verandering vanuit nog meer organisaties onder één dak. Misschien geeft thuiswerken daar letterlijk de ruimte voor. Kan er geschoven worden.

Hij kan niet wachten tot de glazen lift er in zit. Licht door het trappenhuis zal spelen. Ook hier is het verbinding die trekt. Die met de buitenwereld. Met uitzicht. Lucht zien. Stad voelen.

Hij popelt bij te dragen om juist hier ontmoetingen tot stand te brengen.

Martin van der Meulen is oprichter van Ai-opener. Al bijna twintig jaar is Verbindende Communicatie daar de rode draad. Een pionier: want hij is al die jaren terug de tweede in Nederland die hier de kracht van ziet. Duizenden volgden trainingen bij hem en zijn collega’s.

Dit gesprek is onderdeel van de serie “Band met dit Pand”. Betrokkenen bij de Stichting Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Interviewer is Odette Bovenberg. Zij stapte in 2020 voor het eerst over de drempel van De Heuvel. En doet dat naast het werk voor haar Empty Cup Company steeds vaker.

Op de hoogte blijven?