Met Stijgende Verbazing

De stad is theater

Een kledingrek vol koptelefoons hangt klaar. Stuk voor stuk gereedgemaakt voor hun taak. Klaar voor al die oren die op het dak van Gebouw de Heuvel graag verrast worden. En verrast worden ze, door deze bijzondere audiotour met een twist. Die de deelnemers langs de randen van het dak voert. Uitnodigt tot het aanschouwen van wat vaak niet gezien wordt.

‘De voorstelling is een vrolijke uitnodiging om de rumoerige stad van een afstand te bekijken. Geprikkeld door scènes en een soundscape van geluiden, teksten en mijmeringen’. Moerasgeluiden dus: ooit was dit een delta. Het carilion. Jules Deelder. Het Golden Earring moment van de voorstelling geeft een glimlach. Twintig koptelefoons bewegen in een stille dans mee met die lange zo bekende intro.

‘Vanaf een dak zie je beter, meer, anders’. Ook wie wel vaker op dit unieke plekje boven het Grotekerkplein over de balustrade hangt, kijkt verrast rond. Je ziet wat je wel kent , maar het is toch anders. Je bent gespitst: je weet dat er onder je, meer gebeurt dan alleen het ritme van dat plein. Er is something going on. Die twee daar op dat balkon in de zon: horen die hier bij?

‘Met een koptelefoon op loop je rond op het dak van Gebouw De Heuvel. Vanaf daar zie je – als je goed kijkt – scènes op een ander dak, achter een raam, op straat… het theater van de stad!’ Zo’n driehonderd deelnemers beleefden op 2 en 3 juni iets bijzonders op het dak. Genoten van deze vorm van op maat gemaakt theater.

Deelnemers leveren met een lach hun koptelefoons weer in. Na een warm applaus voor de acteurs daar beneden. ‘Niet eerder meegemaakt. Verrassend. Leukste event van de Dakendagen. Je ziet alles zo anders. Leuk vanuit dit perspectief. Te gek initiatief. Fijn om dit juist op de Heuvel te zien. Waar altijd al zoveel ruimte voor andere perspectieven was’. Al had het van één deelnemer iets ruiger gemogen.

Met stijgende verbazing: Concept/regie: Rik Luijmes & Mirjam Veldhuijzen van Zanten | Soundscape: Jaap Berends | Stemacteurs Bert Luppes & Nina Goedegebure | Acteurs: Pim Dumans, Inger Kammeraat, Wouter Maas, Marten, Juno, Leto Treffers, Ruth Veldhuijzen van Zanten, Hannah Weber | Campagnebeeld: Thomas Maas Productie: Theater Decibel i.s.m. TGGreppel

Op de hoogte blijven?