Peter van Wijk, chroniqueur van de wederopbouw

Heuvelbezoekers zien hem altijd met zijn kleine, digitale camera rondlopen. Voor Peter van Wijk, fotograaf van alles wat de moeite waard is op en rond de Heuvel, is dat eigenlijk ‘second best.’ Met een grote glimlach toont hij het echte werk: zijn oude maar nog steeds oh zo bruikbare analoge Nikon.

Die heeft het echte hart van de oud marconist op de grote vaart die van fotograferen houdt. In zijn jaren op zee, begint het. Na zijn eerste afvaart in 1970, bezoekt hij plaatsen waar in die tijd nog weinigen kwamen. Massa toerisme ligt nog verborgen in de toekomst. Hij wil thuis wat te tonen hebben. Fotografie met rolletjes, zelf ontwikkelen, nadenken over elke foto. Elke stap van elke foto. Het hele spel trekt.

Net als hartje Rotterdam. Als wederopbouwkind komt hij er zijn hele jeugd. Hij herinnert zich hoe belangrijk het centrum was op zaterdagmiddag. Vanaf een zijstraat van de Schiekade, trekt hij er als jongen met zijn autoped op uit. De etalage van de Bijenkorf bekijken. De Cineac. Met een beetje geluk: een ijsje bij Rutex op de Lijnbaan, genietend van de pianist die daar live speelt.

Die liefde voor het centrum van de stad brengt hem ook bij Gebouw De Heuvel. De verbouwingen vastleggen van zo’n wederopbouw pand, is bijna een cadeau. ‘Ik vind het een uniek pand. Ik ben dol op techniek. Vandaar.’

Verder trekt de sfeer van De Heuvel. Deel uitmaken van het team dat De Heuvel ‘runt.’ Die sfeer begint ook te groeien, merkt hij. Meer en meer zijn er evenementen waardoor het pand de gastvrijheid ademt die er vanaf het begin geweest is. De concerten op het dak, maken hem blij. Want er mag wel meer leven in het pand.

De Kapel, daar zou hij nog wel eens wat mee willen. Misschien niet verrassend voor wie ook veel te vinden is in de Laurenskerk. En betrokken bij Koffie-Café, een laagdrempelige  bijeenkomst voor een praatje die de Laurenskerk in de Heuvel organiseert.

Die plek magischer maken. Of misschien beter gezegd: de magie van met name het glas in beton van Ger van Iersel zo uitlichten, dat de magie vanzelf weer komt. Daar wil hij wel over nadenken. Hoe mooi zou het zijn als daar regelmatig een instrument klinkt. Het grand café effect uit zijn jeugd. Kijk naar het Grotekerkplein: leg een stukje gras neer en speel af en toe wat en mensen komen. Muziek en gras doen wonderen.

Live muziek, foto’s met sluitertijd, alle tijd voor een gesprek: Peter heeft een voorliefde voor analoog. Misschien is dat precies waarom hij hier zo op zijn plaats is als huisfotograaf.

Dit gesprek is onderdeel van de serie “Band met dit Pand”. Betrokkenen bij de Stichting Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Interviewer is Odette Bovenberg. Zij stapte in 2020 voor het eerst over de drempel van De Heuvel. En doet dat naast het werk voor haar Empty Cup Company steeds vaker.

Op de hoogte blijven?