Richard de Waardt, de stadsbeiaardier is een halve Heuvelbewoner. Hij ziet helemaal voor zich hoe pand en dak de komende jaren kunnen bruisen. Lees meer over zijn speciale band met en dromen over de toekomst van Gebouw De Heuvel.
Als Richard de Waardt, stadsbeiaardier in de Laurenskerk, naar het pand achter het beeld van Erasmus kijkt, ziet hij maar één ding: de torenkamer. En het voor hem woest aantrekkelijke dakterras dat daarbij hoort.
Zijn eerste bezoek aan die plek voelt alsof hij een scène uit Puk uit de Petteflet instapt. Een ruimte vol licht, lucht en mogelijkheden. En een bewoner bij wie hij zich een brandweerauto kan voorstellen. Bij zijn laatste bezoek, vereeuwigt hij de lockdown stilte. Hèt moment om opnames te maken van zijn muziek. Even zonder die raspige stadruis.
In de tijd daartussen, groeit een nauwe band tussen dat dakterras en zijn werkkamer. Want daardoor heeft hij zijn publiek bijna op ooghoogte. Niet langer speelt hij anoniem. Met een simpele livestream kan hij zijn luisteraars in de ogen kijken.
Knus en verschanst achter de borstwering, luistert dat publiek naar zijn Groot Rotterdams Songbook. Of naar zijn Dakendagen Jukebox. Waarbij een verrekijker een sleutelrol speelt: want je moet wel kunnen zien, welk nummer het dak wil horen.
Tachtig muziek minnenden een fijn avondconcert bieden. Op een stoeltje op dat dak. Als het even kan deze zomer al. Van acht tot halftien. Het carillon laten klinken. Een jonge artiest van Godarts een kort concert laten geven. Een hapje, een drankje. Een ontmoeting. Kindertheater, waarbij het carillon een verrassende onzichtbare speler is. Lokatietheater. En vooruit, het Groot Rotterdams Songbook Koor dat de stad toezingt: hij ziet het de komende jaren helemaal voor zich.
Het draagt allemaal bij aan zijn missie: het carillon meer van alle Rotterdammers maken. Alleen maar liedjes uit de oude Hollandse doos: die domineren niet. Uit bijna elke cultuur die de stad rijk is, zit inmiddels een klassiekertje in zijn repertoire.
Zo kan het zomaar gebeuren dat een Chinees op de zaterdagse markt, ineens een kinderliedje uit zijn jeugd hoort. Richard hoopt dat dat een glimlach geeft. Ontspanning. Beetje gelukkig maakt.
Boven in die grote kerktoren, ergens aan de voorkant van het beeld van Erasmus, zit dus iemand de stad gewoon dichter bij elkaar te beieren. Met de verrekijker gericht op het dak van De Heuvel.
Dit gesprek is onderdeel van de serie “Band met dit Pand”. Betrokkenen bij de Stichting Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Interviewer is Odette Bovenberg. Zij stapte in 2020 voor het eerst over de drempel van De Heuvel. En doet dat naast het werk voor haar Empty Cup Company steeds vaker.