Het dak van gebouw De Heuvel is nieuw voor Richard Vanhorn, locatiemanager van het team van Vluchtelingenwerk. Hij zit met het team tijdelijk in Gebouw de Heuvel. Het is zo druk met aanmeldingen dat het er na al die maanden niet van is gekomen in het pand om zich heen te kijken. De instroom van statushouders is drie keer zo hoog. Er vinden met gemak honderd eerste gesprekken plaats per maand. Het team inclusief de bijna honderd vrijwilligers is er bijna dag en nacht mee bezig.
Richard vertelt op de valreep voor de verhuizing naar een pand van De Verre Bergen over naastenliefde en de menselijke maat. Statushouders warm welkom heten, ze ondersteunen zelf hun weg te vinden, daar draait het bij hem om. Zijn ogen glimmen als hij vertelt over het project van De Verre Bergen. Zij namen de inburgering plus huisvesting van een aantal Syrische vluchtelingen op zich. Zo zou het moeten. Dat gun ik elke statushouder.
Binnenkort zit hij in een pand van de Verre Bergen. Daar zal het Vluchtelingenwerk nieuwe stijl een start krijgen. Statushouders kunnen de eerste drie maanden terecht op die locatie. Er zitten onder meer specialisten op gebied van juridische- of financiële onderwerpen. Daarna worden statushouders gekoppeld aan een vrijwilliger in de wijk. Die ondersteunen de statushouder gemiddeld zo’n drie uur per week, gedurende een maand of zes. Als de coach in de wijk er niet uitkomt: dan is er altijd het team met specialisten.
Een direct laagdrempelig contact, dat naar Richard hoopt naast praktisch ook persoonlijk is. Samen een keer ergens op de koffie. Met elkaar eten. Naast hulp bij het invullen van de formulieren. Natuurlijke betrokkenheid, noemt hij het. Zevenhonderd vrijwilligers zijn er voor nodig. Hij hoopt dat er genoeg mensen zijn die zich voor langere tijd aan een gezin of statushouder willen verbinden. Statushouders een warm houvast geven.
De Heuvel was letterlijk even de vluchtheuvel voor Vluchtelingenwerk. De faciliteiten van het nieuwe pand lonken: aparte kamers, meer ruimte, rust. Het straalt de warmte uit die hij graag ziet. En, minder Rotterdams gebonk. De herrie van alle bouwactiviteiten aan het Grotekerkplein vermoeid, bekent hij.
Alhoewel hij in de toekomst ook graag ontmoetingen ziet met o.a. de organisaties die ook in Gebouw De Heuvel zitten. Daar komen hij en zijn collega’s in de toekomst graag voor terug. Want het is en blijft een prachtige plek. Andersom geldt dat ook: Vluchtelingenwerk heeft tal van projecten die mooi passen bij de toekomst van De Heuvel.
Interesse in het werk van Vluchtelingenwerk? Vrijwilliger worden? Iemand of een gezin begeleiden in je wijk? Neem contact op: https:/vluchtelingenwerk.nl/wordvrijwilliger
Dit gesprek is onderdeel van de serie “Band met dit Pand”. Betrokkenen bij de Stichting Gebouw De Heuvel vertellen wat de Heuvel met ze doet en welke toekomst ze zien. Interviewer is Odette Bovenberg. Zij stapte in 2020 voor het eerst over de drempel van De Heuvel. En doet dat naast het werk voor haar Empty Cup Company steeds vaker. Foto: Peter van Wijk