Tentoonstelling studenten bouwkunde TU

TU Studenten ontwikkelen 27 alternatieven voor het pand aan de overkant van Gebouw de Heuvel. Hun tentoonstelling ‘Arts Centre Rotterdam; Galeries Modernes redesigned,’ is 29 en 30 april en 1 mei te zien.

“Oh, was het dat voorstel maar geworden.” Op dat soort opmerkingen hopen Yang Zhang, Negaar Sanaan Bensi, Yağiz Söylev en Esther Gramsbergen. Want onder hun begeleiding hebben bouwkundestudenten van de  TU Delft hebben maar liefst 27 alternatieven ontworpen voor het oude Galeries Modernes gebouw. Het pand recht tegenover gebouw De Heuvel. Ooit na de oorlog een soort Hema avant la lettre.

Met dat idee zijn 51 internationale groep studenten aan het werk gegaan. Een herontwerp van de Galeries Modernes, ontworpen door Bakema en Van den Broek. Tegenvoorstellen die nooit werkelijkheid zullen worden. Maar die hopelijk wel leiden tot discussie over stedenbouwkundig beleid.

Hoe zorgen we ervoor dat historische plekken herkenbaar blijven? Hoe zorgen we ervoor dat alle bewoners zich welkom voelen op de beeldbepalende plekken in hun stad? Van wie zijn dit soort plekken eigenlijk?  Hoe kan je nog aanhaken op de wederopbouw? En die misschien aanmoedigen om een ontwerptraject als dit vaker in te zetten.

Want dat dit oude Galeries Modernes op een uiterst historisch plekje staat, dat blijkt wel uit de tentoonstelling. De dam bij de Rotte, de oerversie van de stad, daar grenst het aan. De achterliggende Hoogstraat was in vroeger tijden de straat over de dam. Overslag van goederen van het ene op het andere schip, handel: het begon allemaal hier.

De studenten kijken daarom ook eerst naar de stedenbouwkundige historie van het centrum. Hoe ontwikkelt die zich door de tijd? Verder is hun opdracht vrij: wat zou jij met het pand doen als het een publieke, culturele functie krijgt?

De meeste studenten kiezen voor het behoud van het skelet van het pand. Allemaal gooien ze de ooit gesloten ‘plint’ open. Circulair ontwerpen doen ze allemaal. Hier werkt een groep die het belangrijk vindt dat architectuur bijdraagt aan het thuisgevoel van alle Rotterdammers. Allemaal geven ze er de amateurkunsten een plek.

Al die research leidt ook tot een bezoek aan Gebouw De Heuvel. Op het dak om hun studieobject vanuit een andere invalshoek te zien, ontdekken de studenten dat aan dat Grotekerkplein een gebouw staat dat al is wat zij ontwerpen. Of misschien beter was. Want ooit was hier een culturele instelling voor jongeren in de heropbouwende stad. Met een film- en theaterzaal, doca, balletruimte. Muziek- en debatavonden. En dat nog helemaal intact. 

Een mooie bonus. Die er ook toe leidt dat de tentoonstelling  van de 27 ontwerpen, juist hier te bezichtigen is. Leuk voor liefhebbers van de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad. Must voor wie eindelijk wel eens de maquette van Gebouw De Heuvel wil zien. En een feest voor wie kennis wil maken met het bouwkundige talent en de bevlogenheid van de studenten van de TU Delft.

Wil je langskomen? Welkom. Aanmelden niet nodig. Zondagochtend ben je in gezelschap van een groep leerlingen van weekendschool Petje Af.

Meer weten over dit project?

https://www.tudelft.nl/onderwijs/opleidingen/masters/aubs/msc-architecture-urbanism-and-building-sciences/master-tracks/architecture/programme/studios/complex-projects

Op de hoogte blijven?