Afgelopen zaterdag kon het weer: het dak op. De Wederopbouwpandenvan Rotterdam bekijken. Gebouw de Heuvel is zo’n wederopbouwmonument pur sang. Tientallen bezoekers klommen omhoog. En ontdekten het verhaal achter het gebouw en wat daar nu allemaal speelt. Een schot in de roos voor de meesten. ‘Nooit geweten dat dit bestaat en zo’n bijzondere geschiedenis heeft.’ ‘Ik woon hierachter: hoe leuk te weten dat mijn uitzicht straks veel mooier wordt als het Blauwe Dak er is.’ ‘Wat een ontdekking.’ Bijgaand de tekst van de organisatie van de wederopbouwdagen. Voor degenen die het gemist hebben:)
Gebouw De Heuvel (1959) staat in het hart van Rotterdam aan het Grotekerkplein, pal naast de Laurenskerk. Architect Kees Hoogeveen wilde het gebouw niet te veel laten concurreren met de Laurenskerk – zijn ontwerp is daarom ingetogen: deels robuust en deels transparant. De constructie van het gebouw is van beton. Het betonskelet steekt ‘door het dak’ heen en vormt hier een pergola. Het dak is mede daardoor een vanzelfsprekend onderdeel van het gebouw. De missie van De Heuvel is nog steeds om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners van Rotterdam. In het gebouw – inmiddels gemeentelijk monument – zijn nog steeds alleen maar maatschappelijke organisaties gevestigd. De ambitie is om van De Heuvel ‘Het Huis van het Gesprek’ te maken.
Op dit dak vinden veel sociale en culturele evenementen plaats, vanuit de visie van de organisatie. Ook duurzaamheidsambities spelen hier een belangrijke rol. Het nieuwe multifunctionele ontwerp van het dak is gebaseerd op de kleurcodes van het ‘LIFE@Urban Roofs’-project. Je vindt er zonnepanelen (energie = geel dak), een daktuin (planten = groen dak), een verblijfsruimte met dakbar (sociaal = rood dak) en een vijver (waterberging/koeling = blauw dak). Bovendien biedt het dak perfect uitzicht op een verborgen stukje groen in het centrum: het stadspark met het standbeeld van Erasmus, het stadspodium en natuurlijk de Laurenskerk.