Markthal

Markthal

De eerste overdekte markthal in Nederland

Op 19 november 2009 werd begonnen met de bouw van de Markthal. Een uniek project dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkelt tot must-see van Rotterdam. De Markthal is een ware belevenis, waar je als bezoeker kunt genieten van uitstekend eten en drinken, winkels en een ontspannen sfeer. Op de levendige marktvloer vind je maar liefst 100 kramen met verse hapjes en drankjes. Of ontdek lekkernijen uit alle windstreken bij een van de 15 food shops in de Markthal.

Alles onder één dak: wonen, winkelen, eten én parkeren

De Markthal Rotterdam is het eerste gebouw in Nederland waar wonen en markt onder één dak samenkomen. Best bijzonder in een grote en drukke stad als Rotterdam. Naast de ruim 200 woningen in de boog van het gebouw, bevindt zich in de kelder een vierlaagse ondergrondse parkeergarage voor wel 1200 auto’s. Voor zowel bewoners als bezoekers heeft het gebouw van alles te bieden: van supermarkt tot drogist en van tapasbar tot ijssalon. Je vindt het in de Markthal!

Midden in het bruisende centrum van Rotterdam

Wie een dagje uit naar Rotterdam in de agenda heeft staan, kan de Markthal eigenlijk niet overslaan. Gelukkig is de Markthal zeer gunstig gelegen voor bezoekers aan de stad: centraal in het Laurenskwartier aan het Grotekerkplein, op nog geen 300 meter van de bekende Koopgoot. Bovendien is de Markthal dagelijks geopend en altijd gratis toegankelijk. 

  • maandag t/m donderdag → open van 10:00-20:00 uur
  • vrijdag → open van 10:00-21:00 uur
  • zaterdag → open van 10:00-20:00 uur
  • zondag → open van 12:00-18:00 uur

Goed bereikbaar met openbaar vervoer, auto en fiets

De Markthal ligt in het binnenstedelijk gebied van Rotterdam. Bezoekers van buiten de stad wordt daarom geadviseerd om, als het even kan, met het openbaar vervoer (tram, trein, bus of metro) te komen. Metrostation Blaak en NS-station Rotterdam Blaak liggen op loopafstand en ook de tram en bus stoppen vlakbij. Op interactieve zuilen en een informatiepaneel op de marktvloer check je snel en eenvoudig de actuele vertrektijden van station Blaak. Handig, toch?

Parkeergarage Markthal

Wie toch met de auto naar de Markthal komt, kan vooraf een parkeerplek reserveren in Parkeergarage Markthal. Je bent dan zeker van een voordelige parkeerplek direct onder de Markthal. Parkeren is hier mogelijk vanaf €10 per dag (met reservering). Elektrische auto’s kunnen bovendien gebruik maken van een van de elektrische oplaadpunten in de parkeergarage.

Gratis fietsenstalling

Woon je in de buurt en pak je de fiets? Dan kun je deze gratis parkeren in de openbare fietsenstalling naast station Rotterdam Blaak. Deze gemeentelijke fietsenstalling is 24 uur per dag geopend.

Ontdek oude bodemschatten in de Markthal

De Markthal is gebouwd op een van de oudste plekken van Rotterdam: daar waar de stad eeuwen geleden is ontstaan bij de aanleg van een dam in de Rotte. Het is dan ook niet gek dat op deze historische plek interessante opgravingen gedaan zijn. Als bezoeker aan de Markthal kun je de bodemschatten gratis en voor niets bewonderen. Tentoonstelling de Tijdtrap is een permanente tentoonstelling van archeologische voorwerpen die tijdens de bouw zijn gevonden. De Tijdtrap is iedere dag gratis toegankelijk en neemt je mee naar de kelder van de Markthal (parkeergarage niveau -2, -3 en -4), waar de vondsten te zien zijn.

Archeologische opgravingen gevonden bij de bouw van de Markthal

Het grootste kunstwerk van Nederland

Het kan je bij een bezoek aan de Markthal niet ontgaan: het kunstwerk Horn of Plenty (Hoorn des Overvloeds) van Arno Coenen en Iris Roskam. De volledige binnengevel van de Markthal is bekleed met kleurrijke tegels. Samen vormen de tegels een prachtig geheel van o.a. vissen, insecten, vruchten en bloemen. Met een oppervlakte van 11.000 m² (dat zijn maar liefst 2 hele voetbalvelden) doet het kunstwerk denken aan een plafondschildering in een modern jasje.

Een bijzonder kijkje achter de schermen

Wie alle ins en outs van de Markthal Rotterdam wil leren kennen, kan een rondleiding boeken van De Rotterdam Tours. Een gids vertelt je unieke verhalen over de historische plek waar de hal staat, de architectuur, de constructie, het ontwerp en nog veel meer. Met een tour in de Markthal leer je het nieuwste icoon van Rotterdam als geen ander kennen.

Met het oog op de toekomst

Bij het ontwerp van de Markthal is goed nagedacht over duurzaamheid. Zo wordt in het gebouw zelf duurzame energie opgewekt om de Markthal te verwarmen en te koelen. Het gebruik van een warmtepomp en de opslag van energie in de bodem zorgt bovendien voor een lagere uitstoot van CO2 naar de atmosfeer. 

Recyclen van afval in de Markthal

In de Markthal wordt al sinds de bouw heel bewust omgegaan met afval. Al het afval wordt gesorteerd aangeleverd bij de verwerker. Gescheiden afval kan namelijk meteen worden gerecycled en is daarmee minder belastend voor het milieu. Dus koop je een broodje op de marktvloer of neem je een take-away koffie voor onderweg? Draag je steentje bij en gooi je afval in de juiste afvalbak!

Wist je dat?

  • Markthal Rotterdam op 1 oktober 2014 feestelijk is geopend door koningin Máxima
  • De Markthal is ontworpen door architectenbureau MVRDV en projectontwikkelaar Provast
  • In de Markthal maar liefst 6200 m2 aan winkel- en horecaruimte is gecreëerd 
  • De spangevel bij extreme weersomstandigheden wel 1.5 meter heen en weer kan bewegen
  • De glazen gevels van de Markthal de grootste kabelnetgevels van Europa zijn
  • Even uitrusten? Op de -1 etage en op de marktvloer staan bankjes en picknicktafels om rustig aan te zitten en te genieten van je zojuist gekochte hapjes en drankjes

In de buurt

Ook al kun je moeiteloos uren rondstruinen tussen alle kraampjes, er is meer te zien in Rotterdam. Wat denk je van de iconische Kubuswoningen, de laatgotische Sint-Laurenskerk of de bekende woontorens de Statendam en de Blaaktoren? Wil je liever een ‘oud’ stukje Rotterdam ervaren, dan is het zeker een aanrader om de oude haven op te zoeken. Hier vind je veel verschillende cafés en restaurants. Dichterbij vind je ook op het Grotekerkplein – tegenover Gebouw de Heuvel – diverse horecagelegenheden en een heerlijk grasveld om bij mooi weer op te ontspannen.