Sint-Laurenskerk
De grootste en oudste kerk van Rotterdam
Midden in de stad aan het Grotekerkplein ligt de Sint-Laurenskerk, een van de meest bijzondere gebouwen van Rotterdam. De Sint-Laurenskerk is gebouwd tussen circa 1449 en 1525, en is van oudsher de ‘hoofdkerk’ van Rotterdam. De Sint-Laurenskerk heeft een unieke, historische uitstraling en is daarmee tussen alle moderne architectuur in Rotterdam een imposante blikvanger.
Een brug tussen heden en verleden
De Grote- of St. Laurenskerk in Rotterdam is het enige overgebleven gebouw van het oorspronkelijke middeleeuwse stadscentrum. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het laatgotische kerkgebouw inmiddels een Rijksmonument is. De Laurenskerk heeft in de loop der eeuwen veel doorstaan en is meermaals (volledig) gerestaureerd. Tegenwoordig ontvangt de stichting Sint-Laurenskerk onderhoudssubsidie van het Rijk voor behoud van dit prachtige gebouw.
Symbool voor de Rotterdamse gevallenen in WO II
Als gevolg van het Duitse bombardement op 14 mei 1940 is vrijwel het hele historische centrum van Rotterdam verloren gegaan. Ook de Laurenskerk raakte tijdens het bombardement zwaar beschadigd. Alleen de muren en de toren van het gebouw bleven (gedeeltelijk) overeind staan. Nadat het puin van de platgebombardeerde en beschadigde gebouwen geruimd was, stond het restant van de Laurenskerk op een totaal lege vlakte. Het beeld van de zwaar beschadigde kerk kwam zo symbool te staan voor de Rotterdamse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Wederopbouw van de kerk: 1952 - 1968
Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten de Sint-Laurenskerk in ere te herstellen. Op 19 mei 1952 (Opbouwdag) werd tijdens een openluchtbijeenkomst door koningin Juliana de eerste officiële steen voor het herstel van de middeleeuwse Sint-Laurenskerk gelegd. De volledige restauratie zou maar liefst 16 jaar duren en in totaal 8 miljoen gulden kosten. De herbouw van de kerk werd voor 90% door het Rijk financieel ondersteund. In aanwezigheid van prinses Beatrix en prins Claus werd in december 1968 de Sint-Laurenskerk officieel in gebruik genomen.
Bezoek en ervaar de Sint-Laurenskerk zelf
Een bezoek aan de Sint-Laurenskerk is mogelijk op maandag tot en met zaterdag. Iedere zondag en christelijke feestdag vinden er in de Sint-Laurenskerk kerkdiensten plaats, verzorgd door de Hervormde Gemeente Rotterdam. Een bezoek aan de Laurenskerk is uniek en zonder twijfel de moeite waard. Je kunt genieten van concerten, de toren beklimmen of alles te weten komen over de Sint-Laurenskerk met de audioguide.
Torenbeklimming: bewonder het spectaculaire uitzicht
Wie niet vies is van een sportieve uitdaging kan van medio maart tot en met eind oktober op woensdag en zaterdag de toren van de Laurenskerk beklimmen. Na een klim van meer dan 300 treden wordt je beloond met een adembenemend uitzicht over de Rotterdamse skyline. Tijdens de klim vertelt een enthousiaste gids je meer over de toren en haar rijke geschiedenis.
- Minimum leeftijd: 6 jaar
- Duur van de torenbeklimming: circa 1 uur
- Maximaal 10 deelnemers per beklimming
- Reserveren is niet nodig
- Toegang: €6 per persoon (gratis met de Rotterdampas)
- Kaartje kopen kan bij de kassa van de Laurenskerk
Geniet van een (gratis) concert in de Laurenskerk
De Laurenskerk werkt nauw samen met o.a. Domestica Rotterdam, de Doelen en Stichting Oude Muziek. Jaarlijks staan er bovendien zo’n 70 eigen producties op de agenda. Liefhebbers kunnen genieten van een uiteenlopend programma waar oude meesters en nieuw talent samenkomen. Iedere dinsdag kun je in de Laurenskerk het gratis toegankelijke Orgelpauzeconcert bezoeken. In de zomermaanden (juli/augustus) staan op zaterdagmiddag de Zomermarktconcerten op het programma.
Bronzen deuren van Italiaanse kunstenaar Manzù
Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de bronzen deuren ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Giacomo Manzù die de Sint-Laurenskerk sieren. Het kunstwerk heeft als thema ‘Oorlog en Vrede’. Het reliëf op de panelen weerspiegelt de verschrikkingen van oorlog en de vreugde van vrede. De bronzen deuren werden op 22 november 1968 – na voltooiing van de naoorlogse restauratie – onthuld. Het kunstwerk is permanent onderdeel van de Internationale Beelden Collectie.
Grootste orgel van Nederland
Het hoofdorgel van de Laurenskerk is een indrukwekkende verschijning. Met zijn 23 meter hoog, vier manuelen, 85 registers en 7600 pijpen is het orgel van de Laurenskerk het grootste orgel van Nederland en het grootste kerkorgel met mechanische tractuur van Europa. Het huidige hoofdorgel is gebouwd door de Deense firma Marcussen & Søn en werd in 1973 feestelijk in gebruik genomen door organist Johann Th.Lemckert. Sinds 2005 heeft organist-titulair van de Laurenskerk Hayo Boerema de eer om dit prachtige instrument te bespelen.
Tip: Tijdens de amateurorgelavonden in juli en augustus kunnen amateurorganisten 30 minuten lang spelen op het Marcussen hoofdorgel van de Laurenskerk (inschrijving is verplicht).
Evenementen in de St. Laurenskerk
De St. Laurenskerk staat midden in het bruisende Laurenskwartier en ligt op een steenworp afstand van de Markthal, het WTC en het stadhuis. De St. Laurenskerk leent zich mede door de grote ruimte met sfeer, karakter en klasse perfect voor talloze evenementen: van concert tot diner en van feest tot congres. De inkomsten uit de verhuur van de St. Laurenskerk worden volledig ingezet voor het onderhoud en de instandhouding van het Rijksmonument (met culturele ANBI-status). De St. Laurenskerk is op aanvraag te huur voor diverse evenementen, waaronder:
- Diner
- Bruiloft
- Congres
- Beurs
- Feest
- Concert
Duurzame verlichting op de Laurenskerk
In het najaar van 2020 is nieuwe buitenverlichting geïnstalleerd op de toren van de Laurenskerk. Dankzij dit onderhoud is de kerktoren weer net zo mooi verlicht als vroeger. Met het oog op de toekomst is gekozen voor duurzame ledverlichting. Zo draagt ook een van de oudste gebouwen van Rotterdam haar steentje bij aan de verduurzaming van de stad.
Naast de Laurenskerk: standbeeld van Erasmus
Aan de voet van de Laurenskerk staat het bekende bronzen standbeeld van Desiderieus Erasmus (1467-1536). Dit beeld op het Grotekerkplein is het oudste standbeeld van Nederland en is evenals de Laurenskerk een Rijksmonument. Loop er na een bezoek aan de Laurenskerk dus zeker even langs!